Guide till akademiskt skrivande

Efter flera års antecknande kring frågor jag fått från studenter kring uppsatsskrivande, har jag nu sammanställt en guide kring hur du som skriver rapporter, uppsatser och examensarbeten på ett universitet eller högskola kan gå till väga. Den handlar om vad du kan skriva i olika kapitel, tips kring tempus och en del knepiga begrepp, om hur du kan formulera ett syfte och en frågeställning och om hur du rent tekniskt får till en snygg och lättläst text – det senare har jag inte sett någon annan stans. Den ger också tips på olika programvaror som kan vara bra att ha när man skriver en rapport eller uppsats – inte minst kring referenshantering.

Den här skriften ersätter inte en bra bok om uppsatsskrivande, men den tar upp en del av sådant som jag inte hittat i så många andra böcker och skrifter. Den ersätter definitivt inte en metodbok.

scr.2016-01-14Det finns många olika uppfattningar om hur en uppsats eller akademisk rapport ska se ut. Det här är vad jag brukar rekommendera; alltså en guide och inga absoluta sanningar. Förhoppningsvis har du nytta av texten – om du är student, handledare eller lärare.

Den senaste upplagan kan laddas ner här:

Åkerlund (aug 2016) Guide till akademiskt skrivande 1.8

Om du gör en inbunden variant av skriften finns här ett omslag:

Åkerlund (aug 2016) Omslag – Guide till akademiskt skrivande 1.8

Du kan dela med av texten som du vill. Men för att vara säker på att du får den senaste upplagan kan du alltid återvända hit.

Hör av dig om du har synpunkter på texten – jag arbetar vidare med den. Använd gärna kommentarsfunktionen nedan.

Till denna skrift finns även en webbsida:
Appar och resurser för studenter

I texten omnämns också hur du som student kan använda dig av olika malldokument. De här mallarna nedan används i olika kurser på Karlstads universitet, men du bör givetvis höra dig för med din lärare eller handledare vilken mall som är lämplig för just ditt arbete Här finns de med enbart som ett komplement till skriften:

Mall för inlämningsuppgift – Karlstads universitet

Mall för uppsats inom lärarutbildningen  – Karlstads universitet

I texten omnämns också Zotero som ett mycket bra referenshanteringsprogram Här är länken till manualen som utarbetats av Karlstads universitets bibliotek – om hur du installerar programmet och hur du använder det:

Guide_till_Zotero_2016_uppl_5

Filmer på svenska om hur du använder Zotero av Linda Borg – Karlstads univeristet.

/dan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *