Guide till akademiskt skrivande

Efter flera års antecknande kring frågor jag fått från studenter kring uppsatsskrivande, har jag nu sammanställt en guide kring hur du som skriver rapporter, uppsatser och examensarbeten på ett universitet eller högskola kan gå till väga. Den handlar om vad du kan skriva i olika kapitel, tips kring tempus och en del knepiga begrepp, om hur du kan formulera ett syfte och en frågeställning och om hur du rent tekniskt får till en snygg och lättläst text – det senare har jag inte sett någon annan stans. Den ger också tips på olika programvaror som kan vara bra att ha när man skriver en rapport eller uppsats – inte minst kring referenshantering.

Den här skriften ersätter inte en bra bok om uppsatsskrivande, men den tar upp en del av sådant som jag inte hittat i så många andra böcker och skrifter. Den ersätter definitivt inte en metodbok.

Det finns många olika uppfattningar om hur en uppsats eller akademisk rapport ska se ut. Det här är vad jag brukar rekommendera; alltså en guide och inga absoluta sanningar. Förhoppningsvis har du nytta av texten – om du är student, handledare eller lärare.

Den senaste upplagan kan laddas ner här:

Åkerlund (2017) Guide till akademiskt skrivande 2.0screenshot.59

Om du gör en inbunden variant av skriften finns här ett omslag:

Åkerlund (2017) Omslag – Guide till akademiskt skrivande 2.0

Du kan dela med av texten som du vill. Men för att vara säker på att du får den senaste upplagan kan du alltid återvända hit.

Hör av dig om du har synpunkter på texten – jag arbetar vidare med den. Använd gärna kommentarsfunktionen nedan.

Till denna skrift finns även en webbsida:
Appar och resurser för studenter

 

/dan

 

3 Responses to Guide till akademiskt skrivande

  1. Annika. Jorbrink-svensson says:

    Hej! Får /kan man ha underrubriker i diskussionsdelen? Ex. När man diskuterar validitet och reliabilitet? Och kan dessa i så fall ha numrering ex om diskussionen heter 4 så kan dessa heta 4.1?

  2. Oskari says:

    Hej,
    jag tackar för all denna info du delar med dig av. Delen om appar och resurser sparar på många timmars provande och letande. Guiden till skrivande har lärt mig redan, trots att jag är på sidan 10 ännu.
    Hälsar Oskari

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *