Appar och resurser för studenter

Programvaror, appar och andra resurser för studenter (och lärare) på universitet och högskolor

Den här webbsidan är en klickbar bilaga till Guide till akademiskt skrivande av Dan Åkerlund

 

# = Rekommenderas    ¤ = Nödvändigt för alla studenter   * betyg / kvalitet på en skala från 1-5:

OBS! Betyg och rekommendationer enligt Dan Åkerlund.

Hjälp

[#] [¤ säkerligen!]

Alla behöver hjälp med olika typer av programvara. Förvånansvärt ofta är det någon som lagt upp en film som berättar om hur du löser problemet – vanligen på engelska. Inte minst gäller det här olika programvaror för att redigera bilder, ljud och video, för statistikprogram som SPSS etc, men även för vanliga programvaror som Word eller Operativsystem som Windows. Sök på Google, på engelska om du kan, och välj video. Så om du har frågor kring programvarorna och tjänsterna som beskrivs nedan så kan du börja med att söka efter en instruktionsfilm.

Konton till nättjänster och molnlagring

Det enda som är helt säkert är att din dator eller din hårddisk kommer att gå sönder en dag och då vill du inte vara med om att alla de dokument du skrivit försvunnit och kanske den uppsats dom du hunnit halvvägs med. Dessutom vill du inte alltid släpa på din dator för att ha tillgång till dina dokument. Utöver detta vill du också kunna dela dokument med andra.

Alla behöver således någon form av backup på sina dokument och idag heter det att man sparar i molnet. Det här med moln låter lite ogreppbart, men se det som det är; dina dokument kommer att lagras dels på din egen hårddisk, dels på flera hårddiskar som finns på flera ställen på jorden och det här sker helt automatiskt, utan att du aktivt behöver gå in och spara ner det till minnepinnar eller göra manuella kopieringar till lagringsplatser på nätet. Har du flera datorer så kan du synkronisera dina dokument så när du uppdaterar ett dokument på den ena datorn så uppdateras det också på din andra dator efter en liten stund.

Idag finns flera gratistjänster med vidhängande programvaror som sköter det här – alltså helt automatiskt. Istället för att spara det du skriver i Mina dokument på din dator, så sparar du i den mapp som skapas när programvaran installeras – exempelvis Dropbox, Box, Google drive eller OneDrive.

Har du många bilder och exempelvis vill att alla bilder och filmer som du tar med din mobilkamera ska sparas automatiskt i molntjänsten, behöver du ganska snart mer utrymme än vad de här tjänsterna på nätet erbjuder som en gratistjänst. Testa och se vilken tjänst som passar dig bäst – sedan kan du betala för mer utrymme om du vill.

Dropbox

[#] [¤ – i någon form] [*****]

Molntjänst för fillagring och backup. Dropbox är nog den enklaste och snabbaste molntjänsten. Ladda ner programmet på din dator (eller datorer) och mobil, spara alla dina skrivna dokument (Word, Excel, Powerpoint och andra mindre dokument) i den mapp på datorn som ligger under Dropbox (som efter installation finns som en mapp på din dator som ständigt synkroniseras med nätet helt automatiskt) istället för i mappen Mina dokument. Du har då ständig backup och alltid tillgång till dina dokument från alla datorer och mobiler på nätet. Även om du av misstag raderar ett dokument finns det kvar i molnet under en tid. Du kan också dela en mapp med dina kurskamrater (eller kollegor) när ni samarbetar. 2GB gratis, vilket kommer att räcka till alla Worddokument du kommer att skriva under din studietid. Om man är en betalande kund så får man 1 TB under ett år för ca 1000:-

http://dropbox.com

Box

[¤ – i någon form] [***]

Ett system som liknar Dropbox och som är mycket spritt inom högskolevärlden. Kolla om du har tillgång till denna form av molntjänst genom ditt universitet eller högskola och i så fall hur mycket du kan lagra där. Dessvärre är det inte lika smidigt som Dropbox och upp och nedladdningstiden är ibland mycket långsam. 10 GB är gratis för alla. Betalar man ca 1200:- per år så får man 100 GB lagringsutrymme – alltså betydligt mindre diskutrymme än hos Dropbox för ungefär samma pris.

http://box.com

Google Drive, YouTube, Office och e-post

[#] [¤] [*****]

Skaffa ett konto på Google genom att skapa ett G-mailkonto: http://mail.google.com. Då får du nämligen också ett konto på YouTube, videokonferenssystemet Hangouts, kan skapa bloggar på Blogger utöver att du kan spara 15 GB på molntjänsten Google Drive (inte lika smidig och snabb som Dropbox – men rätt OK). På Google Drive har du också ett enklare Officepaket online – se nedan. Använder du webbläsaren Google Chrome så synkroniseras dina bokmärken med andra datorer och på din mobil och du är alltid inloggad på Googles alla tjänster – Se Google Chrome nedan.

http://drive.google.com (med Google Docs, Google Presenter och Google Kalkyl)

http://youtube.com

http://hangouts.com

Se även http://aakerlund.org/wordpress/dan/att-gora-videofilmer-online/

http://mail.google.com

http://blogger.com

Hotmail, Live eller OneDrive

[¤ säkert ett bra alternativ – exempelvis om du använder office 365] [****]

Microsoft hare n liknande molntjänst som Dropbox och Google som heter OneDrive. Ett e-postkonto på Outlook (Hotmail- Outlook- eller Live-konton) är det konto du behöver för denna tjänst som ger dig 5 GB lagring utan kostnad.

Om du använder Office 365 ingår molnlagring. Den stora fördelen är att du och en arbets- eller studiekamrat kan skriva i samma dokument samtidigt; inte lika synkront som i Google Docs – se nedan – men en klar framgång  för möjligheterna att samarbeta om en text.

http://live.com

https://www.microsoft.com/sv-se/outlook-com

https://onedrive.live.com

Facebook

[#] [¤]  [****]

Jo ett socialt medium, som man kan vara en del av eller inte. Men helt oavsett om du skriver om dig själv där, eller inte, så finns det inget akademiskt ämne som inte har ett stort antal grupper på Facebook. Dessutom är det enkelt att bilda en grupp för kursdeltagarna i den kurs eller det program du går.

http://facebook.com

Kommunikation

Thunderbird eller OutLook

Förmodligen kommer du att ha flera e-postadresser och om du inte redan har det så finns det anledning att fundera över om det inte vore bra att ha; exempelvis en helt privat som du inte förlorar när du byter jobb eller slutar studera, en för e-post till och från företag där du riskerar att få mängder med spam i framtiden, en för brevlistor och sådant som har med dina intressen att göra och så kanske du har hand om sångkörens epost, idrottsföreningen eller e-post till din blogg. Har du flera e-postadresser blir det nästan omöjligt att använda sig av webbmail. Då behöver du ett riktigt bra e-postprogram.

Att lägga till en e-postadress i ett e-postprogram kräver att du känner till en del om hur kommunikationen till just den här tjänsten sker. Den kan vara krypterad eller okrypterad och det finns en mängd olika protokoll (sätt på vilket datorer kommunicerar) och så kallade portar att välja bland. Den här informationen finns nästan alltid på den webbplats där du brukar läsa din e-post, eller så söker du på nätet efter exempelvis Thunderbird settings Hotmail.

Thunderbird är ett mycket kompetent program översatt till svenska (bra rättstavning) som klarar mängder med format vilket gör att texten ser bra ut även om meddelandet innehåller färger, bilder och webbsidor eller kommer från en gammal Mac. Gratis och finns för både Mac och PC.

https://www.mozilla.org/sv-SE/thunderbird/

Outlook ingår i Microsofts officepaket och passar för dig som tänker dig att alltid arbeta med just Microsofts programvaror.

Skype

[#] [¤] [****]

Installera desktopvarianten på din PC eller Mac. För PC och Windows 8.1 (eller 10) har det funnits en enklare variant som inte fungerar så bra, så det är viktigt att du laddar ner skrivbordsvarianten till din dator (du behåller ditt konto). Gratis om du bara använder nätet för kommunikation. Fungerar mycket bra upp till två-tre personer/deltagare – upp till tio om alla har mycket bra datorer och snabb och stabil (inte wifi) uppkoppling. Delad skärm (samtidigt som du syns i bild), namn på deltagarna vid gruppsamtal, enkelt att skapa grupper och en bra chattfunktion.

http://skype.com

En liten film om hur du ställer in bild och ljud i Skype:
https://www.youtube.com/watch?v=ejal-PxmU8s 

Hangouts

[#] [¤] [****]

Är idag en del av Google Chrome.

Fördelar gentemot Skype:

 • Mycket bra för gruppsamtal och kräver inte mer än ca 3MB/s (upp och ner) även om det är tio personer som deltar i samtalet (upp till 30 om det finns ett avtal med Google). Alltså att föredra om ni är fler än två tre personer i samtalet.
 • Kräver mindre av datorn.
 • Du är din egen videoproducent. Vill du titta på den delade PowerPoint-presentationen istället för den som pratar, klickar du på bilden med presentationen.
 • Samtalet går att spela in som video direkt på YouTube. Det här gör du då genom att starta programmet via YouTube. http://aakerlund.org/wordpress/dan/att-gora-videofilmer-online/
 • Du skapar en länk till ditt rum. Länken kan du dela via e-post, en webbsida/blogg eller i ett chattmeddelande av något slag. Länken är mycket lång så den måste kopieras och klistras in.

Nackdelar gentemot Skype:

 • Alla som deltar i samtalet måste ha headset.
 • Chattfunktion saknas – obegripligt!
 • Inga namn på deltagarna vid gruppsamtal – också obegripligt!
 • Delar du din skärm (exempelvis om du i en presentation visar en PowerPoint) syns du själv inte i bild. Om du har två datorer kan dock båda vara med i samtalet (dra ner ljudet och mikrofonen på den dator där du visar din PowerPoint).

 

Inloggad på Google Chrome går du till https://hangouts.google.com/ Svara på några frågor.

Skapa ett rum genom att klicka på Videosamtal. När du ser dig själv kollar du att du har rätt mikrofon och hörlur inkopplad genom att klicka på kugghjulet. När bild och ljud fungerar kopierar du länken till det rum du skapat och skickar länken till de andra som du vill ska delta i samtalet. Länken försvinner inte, så ni kan ha samma rum och använda det regelbundet, exempelvis vid fasta grupptider under veckan.

En liten film om hur du spelar in ditt samtal med andra över nätet med hjälp av Hangouts:
https://www.youtube.com/watch?v=YkyW1FnO8tY

Flera webbläsare

De allra flesta som gör ett aktivt val av webbläsare väljer Chrome (Google Chrome) som utan tvekan kan erbjuda mest vad gäller appar, synkronisering mellan datorer och webblagring, integration med Googles alla webbtjänster etc. Men Firefox är också en mycket kompetent webbläsare med ungefär samma funktionalitet. Att ha flera webbläsare kan kännas onödigt. Men om du exempelvis är inloggad med Google Chrome på en tjänst (e-post, på studentportalen, Dropbox eller liknande) och vill se hur det ser ut när du inte är inloggad för att exempelvis kunna guida en kamrat till en webbtjänst, är Firefox ett bra alternativ. När andra börjar klaga på att din blogg ser konstig ut är det också dags att undersöka saken i flera webbläsare.

Google Chorome

[#] [¤] [*****]
http://chrome.google.com

Firefox

[#] [*****]
https://www.mozilla.org/sv-SE/firefox

Officeprogram och att skriva

Microsoft Office

[#] [¤] [***]

Flera års studier utan ett riktigt ordbehandlingsprogram är nog ingen bra idé. Open Office (eller motsvarande) kan fungera, men du kommer att få problem när du ska använda dokumentmallar (exempelvis mallar för uppsatser eller inlämningsrapporter) och det finns betydligt mindre stöd på nätet när du kör fast. Här några nackdelar och fördelar med Microsoft Office:

 • Dyrt – men förhoppningsvis inte för dyrt (räkna ut din månadskostnad). Förvånansvärt krångligt ordbehandlingsprogram med en rad obegripliga hjälptexter. Word saknar en rad självklara funktioner som parallella fönster för olika sidor i samma dokument, automatisk uppdatering av innehållsförteckning och en vettig hantering av bilder, spalter, avsnittbrytningar, formatering av fotnoter etc. Även Powerpoint är förvånansvärt krångligt och buggigt (inte minst mallhanteringen), medan Excel är en klar favorit.
 • Trots allt det mest spridda ordbehandlingsprogrammet och ett av de bästa för både Mac och PC. Office 2016 och 365 är tämligen lika och uppdateringen var trots allt mer än kosmetisk. Ett viktig ny funktion är att det går att samarbeta över nätet när två eller flera skriver i samma dokument, samtidigt.

Tre sätt att skaffa sig Officepaketet lite billigare än i butik:

 • Anställda vid större företag, kommuner, universitet etc kan i regel köpa Officepaketet för sin dator de har hemma för 145:-. Kolla upp det här med din systemadministratör. Om du är student så kan du givetvis undersöka om någon närstående har denna möjlighet.
 • Om du är student: Många universitet och högskolor har ett abonnemang på Office 365 som gör att studenterna får gratis tillgång till programmen under studietiden. Sök på Google, exempelvis så här …
  office 356 site:lu.se
  eller
  office 356 site:su.se
  för att se om du på din högskola eller ditt universitet omfattas av dessa möjligheter.
 • Sök på Blocket eller Ebay.co.uk efter Microsoft Office. I regel finns det någon som köpt på sig för många licenser. Ibland kan du köpa förra officevarianten till ett starkt rabatterat pris. Anledningen till det senare är att när ett företag köpt licenser till den senaste utgåvan av programmen så kan de helt lagligt sälja av licenserna till den variant som de anställda hade tidigare (sköts ibland av företagets idrottsförening etc). Sök på Microsoft Office 2011 (Mac), 2013 (PC), 2016 eller 365 (de senare för både Mac och PC). Glöm inte att skriva Mac om det är en sådan dator du har.

Zotero

[#] [¤ – och en självklarhet redan från början] [*****]

Det finns ett inbyggt referenshanteringssystem i Word, men det har stora brister och framförallt saknas import av referenser från databaser och webbsidor på nätet. Zotero är ett av de bästa referenshanteringsprogrammen och integreras i Word. Att inte redan från början spara alla referenser i ett referenshanteringsprogren, referenser till böcker och artiklar som man som student läst under sin studietid, är mycket otaktiskt! För varje ny kurs du läser kommer du att kunna lägga till mer och mer och på så sätt får du mycket enkelt allt fylligare referenslistor i de inlämningsuppgifter och rapporter du skriver. Många relevanta referenser i inlämningsuppgifter är nästan alltid ett plus. Att få till en helt korrekt referenslista på slutet av dokumentet du skrivit är nästan omöjligt om du inte använder exempelvis Zotero.

 • Gratis tack vare fondmedel till projektet och mängder med entusiaster som jobbat gratis med att översätta och utveckla det. Finns på svenska. Fungerar både på Mac och PC, både med Word (i Microsofts Officepaket] och olika varianter av Open Office. Importen av referenser från nästan alla sökverktyg och databaser på nätet är extremt enkel när du använder Chrome, Firefox eller Safari (jag rekommenderar standalone-varianten tillsammans med Google Chrome – Se manualen). Installera och använd från första studieveckan.

Nedladdning och info: https://www.zotero.org/

Manual: http://libguides.kau.se/ld.php?content_id=22866140

Filmer på svenska om programmet: https://play.kau.se/tag/tagid/zotero

Writefull

[#] [¤] [****] – alltså om du skriver på engelska

Skriver du ibland på engelska? Då kommer du att ha nytta av detta lilla program. Programmet svarar på frågan … skriver man så här på engelska? … Gratis – utvecklingen stöds av flera stora universitet i USA – se webbsidan. Finns både för Mac och PC.

Några funktioner (från hjälptexterna):

 • To see how often your text appears in the database
  Enter your text in the search bar and press Enter
 • To compare two phrases
  Enter the first phrase followed by vs and the second phrase:fewer people vs less people
 • To get words in context
  Enter _ for the gap you want to fill: researchers have _
 • To get synonyms in context
  Add a star before and after the word you want synonyms for:*bring up* a topic

http://writefullapp.com/

Notepad++

[****]

Även om du inte ska skriva kod eller programmera kan du ha stor nytta av en ren texteditor. En texteditor tar en halv sekund att starta och texten du sparar här  är ren oformaterad text (inga typsnitt, kursiv etc. Två exempel:

 • Ta bort formateringarna: Nästan all text är formaterad på något sätt – exempelvis typsnitt, radavstånd, kursiv etc. Har du kopierat text på nätet, från en PDF eller ett worddokument, och vill vara säker på att inga skumma formateringar följer med när du ska klistra in ditt citat i din egen uppsats eller rapport (givetvis med en tydlig referens) eller i ditt e-postmeddelande, så kopierar du texten, klistrar in den i texteditorn, kopierar den igen och klistrar in den i ditt dokument.
 • Skapa ett bibliotek för lösenordskomihåg: Du kommer med tiden att ha en mängd olika lösenord för studentinloggning, e-post, Facebook, E-bay, Aliexpress etc; jag har ett hundratal lösenord just nu. Först några tips:
  1. Om någon olovandes kommer över din dator – rent fysiskt eller över nätet – är det viktigt att du aldrig sparat lösenord i klartext (eller använt ordet lösenord, password, username eller användarnamn) i något dokument eller mapp.
  2. Ha olika lösenord för alla tjänster du använder men skapa ett system som går att komma ihåg.
  3. Skicka aldrig lösenord med e-post eller något annat meddelandesystem. Epost skickas i regel helt okrypterat över nätet och trafiken kan avlyssnas av många.

Lösenord ska idag nästan alltid innehålla minst 8 tecken, både gemena och versala bokstäver, siffror och skiljetecken. Skapa grunden i lösenordet på detta sätt: Tre delar – en del som bygger på en mening som bara du känner till (och som du aldrig skriver ner någonstans) en del i mitten som bygger på den tjänst du ska ha lösenordet till och en avslutande del med tre-fyra siffror och skiljetecken.
Exempel del 1: Min mormor Anna-Britta föddes -42 vilket ger MmA-Bf-42
Exempel del 2: två första tecknen i tjänstens namn – baklänges  (Hotmail blir då oH) eller ett kolon och andra till tredje tecknet (Hotmail blir då :otm)
Exempel del 3: Mammas födelseår och ett utropstecken,  lands och riktnummer till Helsingfors eller tre slumpvisa tecken ;:7   !:m    ,?4  alltså tecken som bara du kommer ihåg.

Det du spar i din lösenordsfil (som du i detta exempel kallar hot.txt) är användarnamnet och de tecken som du skapat i stil med exempel 2 ovan.

https://notepad-plus-plus.org/

Claro Read

[#] [¤ – för nästan alla] [***]

Claro read ett talsyntesprogram som läser upp text du har på din skärm – det du skrivit i Word eller text du kopierat från en webbsida eller en PDF. Claro read är ett kommersiellt PC-program som kostar över 2000 kronor, men de flesta universitet och högskolor (och kommuners skolor) har en licens som gör att studenter (och elever) kan använda programmet gratis ett år i taget. För Mac-användare finns ett enklare program för talsyntes.

Dagens talsyntesprogram bygger på mänskliga röster och kvaliteten kan skilja sig mycket mellan olika röster. De röster som Claro tagit fram är dessvärre inte alltid de bästa, även om de engelska och svenska rösterna är helt OK. Med programmet Claro Read följer också ett riktigt avancerat OCR-program, alltså ett program som omvandlar en bild av en text (inscannad eller avfotograferad) till skriv och redigerbar text; bra om du scannat in ett kapitel i en bok och vill ha det uppläst eller om du vill kunna citera en längre del av texten.

Claro read är lite buggigt och har ibland svårt att samarbeta med exempelvis Word. Det blir många omstarter av programmet och ibland kraschar Word. Ett tips är att starta och stoppa programmet med musen – kortkommandot fungerar inte och att stoppa uppspelningen med mellanslag leder ofta till att något av programmen kraschar. Texter från webbsidor eller PDF-er måste kopieras till klippbordet för att kunna spelas upp. Potentialen för att förbättra programmet är stort, liksom behovet.

Att läsa och skriva är inget vi människor är utvecklade för – till skillnad från att se, tala och lyssna. Det är därför inte konstigt att vi är många som får arbeta hårt för att det vi skriver ska bli bra och för att vi ska hålla upp takten i läsningen.

Idag är vi många som har mycket stor nytta av att använda talsyntes i olika situationer, utan att vi har några speciella diagnoser eller handikapp. Några exempel:

 • Du har skrivit några sidor text och behöver korrläsa. Du lyssnar och läser samtidigt och upptäcker alldeles säkert att det fattas kommatecken, att ord är felstavade utan att Word gett ett rött streck. Genom att ha talsyntesen på så får du också en känsla för rytmen i texten. Du orkar också läsa längre stunder i ett svep och hålla koncentrationen uppe.
 • Du ska läsa en längre vetenskaplig artikel på engelska, kanske med många långa nya ord som du inte helt vet uttalet på. Min egen läshastighet närmast fördubblas när jag använder talsyntes för engelska, danska och norska.
 • Du ska läsa en text i en situation där det helt enkelt inte går att ha ett papper framför dig: du ska laga mat, du kör bil eller går en promenad.

I det senare exemplet kan det vara bra att ha en app till din mobiltelefon och de läser då upp PDF-er. Apparna kostar 30 – 50 kronor, lite beroende på hur många röster du väljer att ladda ner. Claro speak finns för iPhone och iPad. En androidtelefon behöver två programvaror; dels själva talsyntesprogrammet, dels programmet som du öppnar din PDF i, alltså Acapella (med mycket bra röster på svenska, norska och engelska) och PDF-läsaren @Voice Aloud Reader.

Hör dig för med biblioteket på din högskola/universitet om du har möjlighet att ladda ner Claro Read (eller motsvarande program) till din egen dator.

För apparna till mobiler och plattor söker du på iTune/App Store respektive Google Play.

Open Office eller Libre office

[**]

Även om du har Word kan det i vissa situationer vara bra att ha tillgång till Open office eller Libre office – inte minst om du får ett dokument som skapats i något av dessa program. Programmen är rätt lika och har samma ursprung. Helt gratis och bra rättstavning på svenska och en rad andra språk.

https://www.openoffice.org/sv/

https://sv.libreoffice.org/

Googe dokumet, presentation och kalkyl

[#] [¤] [****]

Googles officeprogram är inte lika bra som Microsoft motsvarigheter eller Open office – men ligger inte långt efter. De stora nackdelarna är den bristfälliga stavnings- och grammatikkontrollen och att det inte går att använda Zotero . Fördelen är istället att du kan samarbeta med andra helt i realtid. Skapa ett dokument, döp det och klicka på dela. Enklast delar du dokumentet med alla som har länken till dokumentet (länken är som ett långt lösenord) och så ser du till att de som har länken också har läs och skrivrättigheter.

I Google dokument och presentation kan du numera klistra in bilder direkt från klippbordet. Ta upp den bild du vill ha med i dokumentet eller presentationen, gör bilden så stor som möjligt på din egen skärm och använd klippbordsverktyget Lightscreen (eller motsvarande för Mac). Klistra in det direkt i dokumentet – precis som du gör i Word eller Powerpoint.

https://drive.google.com

Ljud, video, bilder och bildhantering

Lightscreen – fotografera av en del av skärmen

[####] [¤¤¤¤] [*****]

Du behöver ett skärmklippverktyg. Med det fotograferar du av en vald del av din skärm. På både Mac och PC finns ett sådant inbyggt (sök på nätet för instruktion) men en bättre variant får just PC heter LightScreen som både sparar till fil och till klippbordet helt automatiskt (så att du exempelvis kan klistra in bilden direkt i Word eller på din blogg utan att spara en fil och öppna den på nytt vid inklistringen).

http://lightscreen.com.ar/

FotoSketcher

[***]

Gör målningar av dina foton. Kul – och kan fungera bra om du vill anonymisera de personer du fotograferat. För PC.

http://fotosketcher.com/

Fotofiltre – bildredigering

[# – om du inte har något annat liknande program] [***]

Gratis och ett enklare alternativ till PhotoShop. Har några år på nacken – men gör ett hyfsat jobb. För PC.

http://photofiltre.sv.softonic.com/

Audacity – redigering av ljud

[#] [*****]

Audacity betyder fräckhet på engelska och det är ett rent ljudredigeringsprogram som är helt gratis för både Mac och PC. Ett av de allra bästa programmen inom Open Source. Flera kanaler, kan spela in samtidigt som andra kanaler spelas upp i hörlurar. Spela upp en låt 10 eller 20% långsammare utan att tonhöjden sänks – perfekt när man ska lära sig spela eller öva danssteg. Import från mängder av ljudformat och export till alla viktiga ljudformat. Perfekt för podcast, teaterljud och musikinspelning.

http://www.audacityteam.org/

WeVideo – videoredigering online

[#] [***]

Det finns gratis videoprogram som är rätt kass. På PC finns MovieMaker (som inte gör så många glada) och på Mac finns iMovie (som är ganska bra). Självfallet finns en rad olika redigeringsprogram för video på marknaden och de kan kosta allt från några hundralappar till många tusenlappar. Men vill man samarbeta om ett videoprojekt över nätet finns idag en rad mycket intressanta alternativ som går att testa gratis – och om man tycker de är bra kostar de inte alltför mycket. Som alltid när det gäller video så krävs en snabb dator med mycket minne och arbetar man on line så behöver du en relativt snabb internetuppkoppling.

Wevideo har en utformning som liknar de professionella programmen och du behöver inte installera något på din dator för att komma igång. Det finns många hjälpfilmer på nätet som visar hur du gör. Använder du gratisvarianten kan du skapa filmer upp till fem minuter och du har också begränsad lagringskapacitet för ditt råmaterial.

https://www.wevideo.com/

Skrivguider

 

Guide till akademiskt skrivande – Dan Åkerlund – Karlstads universitet

Skrivguiden.se

Uppsatsguide ­– Linnéuniversitetet

Att ge struktur åt rapporter och uppsatser av Sven Åke Hörte

Uppsatsboken – Lunds universitet

Anvisningar för uppsats ­– JMK

Uppsatsens-olika-delar  – Pedagogik – Stockholms universitet

Studieteknik och studieförmåga – Åbo Akademi

 

 

Övriga resurser

Lägg in de resurser du använder ofta bland dina bokmärken

Allmänna resurser

Wikipedia på svenska – https://sv.wikipedia.org/     På engelska – https://en.wikipedia.org

Wiktionary  på svenska – https://sv.wiktionary.org  På engelska – https://en.wiktionary.org

Google translate – https://drive.google.com

Översättning med Bing – http://www.bing.com/translator

Kartor hos Google – https://www.google.se/maps  Hos Lantmäteriverket

Akademiska Databaser

Google Scholar – https://scholar.google.se/

OneSearch – Gå genom ditt bibliotek.

Diva – http://www.diva-portal.org/

 

 

 

 

Om någon av länkarna ovan inte fungerar eller om du har synpunkter på val av resurser (du kanske känner till något som är bättre?), hör du av dig till dan.akerlund@kau.se

 

Karlstad i augusti 2016

Comments are closed.