Line

Hej Line!

Här finns en film till dig:

https://youtu.be/JxKFuo8vGUQ

Köttet

Det här köttet lämpar sig för grillning, stekning och kokning. Det blir aldrig torrt – som kycklingfiléer gärna blir. Om du vill steka det som en biff så kan du lägga i en bit kycklingkött i det hål som finns i den nästan runda köttbiten (det finns inget kött över knät – därav hålet) – alltså mest av utseendemässiga skäl. Doppa då först den lilla köttbiten i lite mjöl för att limma fast den.

  • Du kan marinera köttet en stund innan stekningen/grillningen (tips: Sechuan sweet soy sauce – använd lakritspulver). Annars kryddar och saltar du som vanligt.
  • Ett alternativ till marinering är att ha en sprayflaska med marinad som du kokat ihop (ca 20 min) av soya och/eller buljong, vitlök, fänkålsfrö/anis/kummin, örtkryddor du gillar, chili/svartpeppar, kanske lakrits, ingefära (och sedan silat av) och där du sedan tillsatt lite socker eller honung och flytande rök – och vatten/rödvin.  Spraya då och då – för att få ner temperaturen – men inte för mycket eftersom det kan bli för salt.
  • Ska du grilla kan du tillsätta rökspån – blötlögg och låt rinna av innan start – som du då och då strör ut över kolglöden eller lägger i en liten metallskål (som du inte är rädd om) och ställer på kolen eller över lågorna i gasolgrillen. Rökspån kan du köpa som alspån hos smådjursaffären.
  • Lägg köttet med skinnsidan nedåt på grillen om du vill att köttbiten ska bli som en biff. När skinnsidan fått färg vänder du köttet med en stekspade eller grilltång. Serveras med klyftpotatis och pesto/tzatziki/tapenado och grönsallad med tomat, lök/purjo och gurka (salt, peppar, olja och lite vitvinsvinäger).
  • Du kan göra på samma sätt i ugnen eller i stekpannan – men grillning ger ju en speciell smak.
  • Doppa köttet med skinnet på i KFC-mjölet (som du fått recept på). Med hjälp av skinnet skapar du sedan en boll – se filmen. Strö över lite extra mjöl till på de ställen där du dragit av mjölet när du formade bollen. Spreja  bollen med lite matolja – bara några droppar totalt. In i varmluftsugnen eller airfryern på 180 grader – i 18-20 minuter. En god sås. Lämplig kolhydrat (klyftpotatis som du haft samtidigt i ugnen?) och hott öl! 
  • Skär köttet i bitar och gör ett grillspett. Marinera och krydda om du vill. Pudra över lite KFC-mjöl (eller annan kryddblandning). Varva med lök, paprika (förkoka två minuter) eller tomat – om du vill det. Tomatsalsa, Tzatziki eller annan god kall sås och klyftpotatis.
  • Skär köttet (från två tre lår) i bitar; stek i lite olja tillsammans med lök och kanske lite svamp. Häll i en burk krossade tomater, en höns- eller svamp-buljong-tärning (och/eller en klick Miso). Krydda med persilja, oregano och/eller basilica, samt Harissa eller Sriracha Hot Chili Sauce (ca en matsked – lite beroende på hur stark mat man gillar). Smaka av med soya eller salt. Serveras med pasta eller couscous. 

Buljongen

Koka buljongen på svag värme i 8-10 timmar (det går att göra uppehåll under natten eller när man jobbar exempelvis). Koka med salt och persilja, vitlök, basilica, en lök och en bit paprika om du vill (lite beroende av tycke och smak och av hur många ben du har avbenat). Smaka av då och då (lagom salt etc) och rör om då och då. Låt vätskan täcka benen hela tiden. Avsluta med att sila av; tillbaka i grytan med benen och tillsätt lite mer vatten, koka upp, rör om och sila av på nytt. In i kylen med det avsilade – blir gele och står sig bra i kylen en vecka. Används i såser, stuvningar eller soppor.

Lycka till med grillningen – och allt annat i livet!

Hör mer än gärna av dig om och när du vill!

Hälsningar
Dan och Isabella

Comments are closed.